Markaların Sosyal Medya Kulanımı Ve Takipçiye Bağlı Etkileşim


SOSYAL MEDYANIN MARKALAR İÇİN ÖNEMİ
Günümüzde artan teknolojilerle birlikte çoğu kişi ve kurum dijital platforma taşındı. Dijitalde gerçekleşen bu yükselişle birlikte internet ortamında bazı değişiklikler yaşandı. Bunlardan biri de sosyal medyanın daha önemli hale gelmesi. Sosyal medya kurumların/ işletmelerin büyüyebilmesi adına büyük bir fırsat oldu. Çünkü sosyal medya hem kolay erişimi hem de daha çok kitleye ulaşabilirliğiyle işletmelerin adını duyurmasına yardım ederken aynı zamanda pratik ve düşük maliyetli olması sayesinde herkesin kullanması gereken bir platforma dönüştü. Artık markalar pazarda var olabilmenin sosyal medyadan geçtiğinin farkında. Hedef kitle analizi pazarlama planında en önemli adım olduğu için sosyal medya burada da markalara büyük katkı sağlıyor. Doğru hedef kitle analizini yapmayı sağlayan sosyal medyayla hızlı ve geniş çaplı araştırmalar büyük oranda doğru bir pazarlama planı oluşturulmasına yardımcı oluyor. Ayrıca diğer firmalarla/markalarla iç içe olunan sosyal medyada rakip analizi yapmak da mümkün.
VERİMLİ SOSYAL MEDYA KULLANIMI
Çağa ayak uydurmanın yolu sosyal medyadan geçse de sosyal medyayı verimli kullanabilmek çok önemli. Sadece bir sosyal medya hesabının olması hedef kitleniz için yeterli değil. Verimli bir sosyal medya hesabıyla hem kendi hedef kitlenize hitap edip hem de daha çok kişiye ulaşabilirsiniz. Bunları yapabilmek için belirli bir sosyal medya planı ve buna uygun paylaşımlarınız olmalı. Planı hazırlarken dikkat edeceğiniz ilk unsur kullanıcılara ulaşırken doğru iletişim kanalını seçmek. Hangi sosyal medya uygulaması işletmenize uygun olduğunu veya hangisi sizi hedef kitlenize daha çok yakınlaştırdığını bilirseniz doğru kanaldan hedef kitlenize direkt olarak ulaşabilirsiniz. Mecra seçiminin ardından hedef kitle belirlenmeli ve kendi kitlenize yönelik paylaşımlar yapmalısınız. Hedef kitle analizi bu açıdan çok önemlidir. Ayrıca hedef kitlenizle aranızdaki iletişiminiz de çok önemlidir. Sosyal medya kullanıcılarla anında iletişim ve geri dönüş imkanı sunduğu için bu verimli bir şekilde kullanılmadır. Böylelikle etkileşim oranı yüksek tutulacak ve hedef kitlenizle sağlıklı bi iletişim içinde olacaksınız.
SAHTE TAKİPÇİ SORUNU
Birçok sosyal ağda yer alan firmaların en çok önem verdiği konu takipçi sayıları. “Ne kadar çok takipçim olursa o kadar dikkat çekerim” mantığıyla yapılan en büyük hatalardan biri sahte takipçi satın almak. Takipçi sayısıyla dikkat çekmek düşünülebilir fakat alınan takipçiler herhangi bir etkileşimde bulunmayacağı için dikkat çekicilik fayda etmeyecektir. Takipçi sayısı ile orantılı olarak beğeni ve yorum gibi etkileşimlerin oranı da yüksek olmalıdır. Aksi takdirde takipçilerin sahte olduğu farkedilecek ve firmanın verdiği güven kaybedilecektir. Sadece sayısal değerde görünen takipçiler etkileşimde bulunmadığı için hesabın prestiji de böylelikle düşmektedir. Normal yollarla takipçi kazanmanın zor olduğu düşüncesi ve daha çok kişiye ulaşmak amacıyla alınan sahte hesap aslında tam tersi bir etki yaratmaktadır. Marka bilinirliğini arttırmak isteyen işletme hesapları takipçi sayılarını doğal yollardan büyütmenin peşinde olmalıdır. Doğal yollardan büyüyen bir işletme hesabı doğal olarak sayfasını büyütür. Organik takipçi dediğimiz doğal takipçiler beğeni, yorum gibi etkileşimlerde bulunarak işletmenin ulaşmak istediği hedef kitlesine ve amacına ulaştıracaktır. Ayrıca instagram sürekli kendini geliştiren bir algoritma olduğundan yeni güncellemesine göre bot takipçileri belirleyip silmektedir. Yani sahte hesaplar silinip sadece gerçek hesaplara yer vermek hedeflenmiştir. Instagram algoritmasına göre paylaşılan postlar ilk önce belirli bir kitleye gösterilir. Bu kitle de takipçilerin %10’unu kapsar. Dolayısıyla hesabınızda ne kadar çok bot takipçi varsa hedef kitlenize ulaşmanız o kadar zor olacaktır. Yaptığınız reklamlar ilgisi olmayan çok fazla kişinin önüne düştüğünde firmaya bir katkı sağlamayacağından reklamlarınız boşa gidecektir.
INSTAGRAM ALGORİTMASI
Sosyal medya platformlarının hepsi birer algoritma üzerine kuruludur. Belirli bir düzene oturtulan yazılım olarak adlandırabileceğimiz algoritmalar hem kullanıcılara zaman kazandırır hem de belirli standartlar oluşturarak popülerlik sağlar. Instagram algoritmasına baktığımızda sürekli güncellenen bir yapı görüyoruz. 2016’dan sonra fazlasıyla değişen instagram algoritması önceden kronolojik besleme yaparken daha çok kullanıcı katılımına dayanan bir deneyime doğru güncellendi. Mevcut algoritmanın en büyük amacı kullanıcıları instagramda daha uzun süre tutabilmek. Bunun için de en çok hangi hesapların beğenildiğini, en çok hangi tür mesajlarla ilgilenildiği, kimlerle daha çok etkileşimde olunduğu gibi pekçok konuyu dikkate alıyor. Instagram, bir paylaşım yapıldığında önce belli bir kitleye gösteriyor. O gösterilen kısımda aldığı etkileşime göre eğer paylaşım başlangıçta yeterince ilgi çekmiyorsa instagram gönderiyi aşağı doğru çekiyor. Tam tersi yeterince etkileşim olursa paylaşım hedef kitlenin yayınlarının en üstünde çıkarak daha çok kişiye ulaşılmış oluyor. Algoritmanın bir diğer özelliği kullanıcıların ilgisine göre en yeni ve alakalı gönderileri göstermek için ön sıralama yapması. Kullanıcıların karşısına çıkardığı gönderilerde beğeni ve yorum sayısının fazlalığı da göz önünde tutuluyor. Direkt mesaj veya yorum, beğeni gibi yollardan etkileşimde bulunan kişileri birbirine yakın gören bir algoritma olduğu için bunları da dikkate alarak keşfette veya senin için kısmında dikkat çekebilecek paylaşımlara yine rastlanmasını sağlıyor.



Kayıt Oluşturun

Teslim Tarihi
Cihaz Türü
Marka
İşletim Sistemi
İsminiz*

Soyisminiz

E-mail Adresiniz*

İletişim Numaranız

Adresiniz.

Şehir

Özel İstekler